Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Het Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde kent de Snelliusmedaille 2015 toe aan de Nederlandse ATLAS-groep. De wetenschappers ontvangen de medaille, die eens in de tien jaar wordt uitgereikt, voor hun bijdrage aan het onderzoek dat heeft geleid tot de ontdekking van het Higgsdeeltje.

 

Het Higgsdeeltje was de missing link in de theorie van de elementaire deeltjes. De observatie ervan in 2012 betekende het einde van een intense speurtocht die bijna een kwart eeuw in beslag nam en waaraan honderden fysici van over de hele wereld meewerkten.

Het Genootschap wil met de uitreiking dit jaar van de Snelliusmedaille erkenning geven voor de Nederlandse bijdrage aan de ontdekking van het Higgsdeeltje. ‘Het selecteren van één enkele wetenschapper zou geen recht doen aan de gezamenlijke inspanning die de vondst van het deeltje mogelijk maakte’, licht prof. dr. Ron van Noorden (voorzitter van het Genootschap) toe. ‘We hebben daarom besloten de medaille toe te kennen aan het collectief van Nederlandse fysici in het ATLAS-onderzoek.’ Prof. dr. Stan Bentvelsen, hoogleraar Elementaire Deeltjesfysica aan de UvA en directeur Nikhef, zal op zaterdag 21 november de medaille namens de hele groep in ontvangst nemen tijdens het Lustrumsymposium in het kader van het 225-jarig bestaan van het Genootschap. 

 

De betrokken onderzoekers

De Nederlandse inspanningen hebben zich geconcentreerd op het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. De betrokken onderzoekers zijn:

prof.dr. Stan Bentvelsen prof.dr.ir. Paul de Jong
dr. Gerjan Bobbink drs. Peter Klok
dr. Kors Bos dr.drs.ir. Peter Kluit
ir. Henk Boterenbrood prof.dr.ir. Els Koffeman
dr. Sascha Caron dr. Adriaan König
dr. Auke Pieter Colijn prof.dr. Frank Linde
dr. Pamela Ferrari dr. Guy Luijckx
dr. Frank Filthaut dr. Graziano Massaro
prof.dr.ir. Harry van der Graaf dr. Wouter Verkerke
prof.dr. Nicolo de Groot dr.ir. Jos Vermeulen
dr. Fred Hartjes dr. Marcel Vreeswijk
dr. Nigel Hessey dr. Ivo van Vulpen
prof.dr. Olya Igonkina  

 

Website ATLAS project

Meer informatie over het Lustrumsymposium